Paianjenul roșu
Paianjenul roșu poate ataca chiar și răsadurile și se extinde datorită vremii călduroase. Dacă sunt condiții favorabile dăunătorul poate distruge cultura în 1-2 săptămâni de aceea este foarte important identificarea precoce a acestuia. Dăunătorul este localizat pe partea inferioară a frunzelor și se recunoaște după uscarea țesuturilor dintre nervuri care devin pergamentoase. Deoarece larvele și adulții au culoarea substratului pe care trăiesc sunt foarte greu de observat.
- Prevenire:
recunoașterea precoce a atacului paianjenului roșu crește eficiența protecției. Deoarece sunt insecte greu de observant protejarea culturii se face prin utilizarea unui volum mare de substanțe absorbabile împreună cu îngrășământ foliar Control DMP (0,5%). Tratamentul se repetă la un interval de 3-4 zile.
- Tratament recomandat:
pe lângă aplicarea tratamentului fitosanitar adecvat se pot utilza îngrășămintele foliare Megafol (0,3 %), Brexil Magneziu (0,35%) și Plafanol 20-20-20 (0,3 %) de 3-4 ori în combinație cu fertilizator pe bază de azot pentru accelerarea creșterii plantei.
Ploșnița
Chiar dacă sunt aplicate tratamente fitosanitare regulate dăunătorii pot apărea din culturile învecinate ( în special cereale, lucernă). Vârfului plantei devine deformat, fragil, se oprește dezvoltarea acestuia prin injectarea de către dăunător a toxinelor. În acest caz este indicat ruperea vârfului lăstarului.
- Prevenire:
aplicarea tratamentului fitosanitar dimineața devreme la un interval de 4-5 zile.
- Tratament recomandat:
substanțele absorbabile (de ex. acetaprimid) au un efect mai îndelungat dar mai lent, pe când substanțele pe bază de piretroizi (de ex. deltametri) acționează rapid dar efectul acestora durează doar 1-2 zile. Pentru a obține efectul dorit este indicată utilizarea concomitentă a celor două tipuri de substanțe împreună cu Control DMP (0,5 %).
Păduchele verde
Cauzează probleme mai ales în cazul unui an secetos. Păduchii se hrănesc prin sugerea sevei plantelor, ceea ce duce la necrozarea și răsucirea frunzelor. În rănile provocate de sugerea sevei plantelor poate apărea putregaiul negru. În cazul unei contaminări masive cu păduchi planta se poate usca. Tratamentul trebuie început imediat ce observăm pe partea inferioară a frunzei 1-2 păduchi.
- Tratament recomandat:
deoarece dăunătorii trăiesc pe partea inferioară a frunzelor se recomandă utilizarea substanțelor absorbabile împreună cu Control DMP (0,5%). Condiția plantelor afectate poate fi ameliorată prin utilizarea fertilizatorilor pe bază de azot+ Viva și a biostimulatorilor Megafol+ Kendal.
Didymella
Boala apare vara în condiții de vreme călduroară. Este o boală care cauzează uscarea frunzelor, apoi a lăstarilor. Deoarece iernează în resturi vegetale, boala cauzează pagube însemnate în cazul monoculturilor. Poate infesta frunzele și coletul rădăcinii încă sub folia microporoasă. Simptomele bolii apar la 1-1,5 luni de la infestare, atunci când plantele sunt dezvoltate de aceea este important ca tratamentul fitosanitar să se aplice regulat după plantare.
- Prevenire
Distrugerea resturilor vegetale, evitarea monoculturilor (dacă este posibil). Dacă nu este posibilă evitarea monoculturii simptomele pot fi atenuate prin aplicarea unui tratament fitosanitar corespunzător (substanțe absorbabile și de contact). Prin utilizarea Kendal (0,3%) și prin asigurarea îngrășămintelor necesare se poate crește rezistența interioară a plantei.
Ofilirea, ingalbenirea plantei
Ce poate provoca aceste simptome?
Regiunea coletului rădăcinii este contaminată de ciuperci (Pytium, Didymella, etc.)
- Lipsa de apă (apă puțină sau înfundarea sistemului de picurare)
- Irigarea excesivă, diminuarea sistemului radicular din cauza frigului
- Supradozajul îngrășămintelor (arderea rădăcinilor)
- Cârtițe
- Rădăcina este slab dezvoltată
- Deficit relativ de calciu
Prevenire:
- Stropirea cu fungicide la plantare
- Protecția împotriva dăunătorilor sistemului radicular
- Irigarea cu max. 5-7 litri/ml apă/zi la plantele adulte
- Utilizarea a max. 1,5-,1,6 kg. îngrășământ/ 1000 litri
- Creșterea volumului sistemului radicular, regenerarea acestuia chiar și pe perioada verii
- Creșterea capacității rădăcinii de absorbție a nutrienților prin utilizarea biostimulatorilorTratament recomandat:
Creșterea, regenerarea volumului sistemului radicular prin utilizarea de 2-3 ori în timpul recoltării a unei soluții de Radifarm + Kendal (0,6 + 0,6 litri/ 1000 ml) împreună cu îngrășăminte.
Creșterea capacității rădăcinii de absorbție a apei și a nutrienților prin utilizarea biostimulatorului Viva de 3ori/săptămână (0,5 litri/1000 ml) împrăștiat împreună cu fertilizatori.
Stropirea de 3-5 ori/săptămână cu soluție de nitrat de calciu în concentrație 1-1,5 kg/ 1000 litri, utilizarea săptămânală a îngrășământului foliar Calbit C (0,35%)
Prevenirea lipsei de calciu
Castravetele este o plantă care are nevoie de mult calciu. Calciul trebuie suplimentat prin utilizarea îngrășământului foliar chiar și în cazul în care solul a fost tratat cu var. În cazul carenței de calciu severe vârful vegetative se usucă. În cazul unei deficiențe mai puțin severe frunzele au o culoare verde-deschis, sunt deformate, rădăcina este subdezvoltată.
- Prevenire:
fertilizarea cu calciu de 3-5 ori/săptămână și utilizarea săptămânală a îngrășământului foliar.
Tratament recomandat:
- stropirea de 3-5 ori/săptămână cu soluție de nitrat de calciu în concentrație 1-1,5 kg/ 1000 litri,
- utilizarea săptămânală a îngrășământului foliar Calbit C (0,35%) împreună cu tratamentele fitosanitare uzuale
Făinarea castraveților
Apare de obicei în culturile de castraveți vara și spre sfârșitul verii. Este cauzată de ciuperca Sphaeroteca fuliginea. Pe frunze, mai întâi pe partea inferioară, apoi și pe partea superioară, apar pete albe, cu aspect pâslos. Petele se întind ocupând toată frunza. Frunzele bolnave sfârșesc prin a se usca. Pentru contaminare sunt suficiente 2-3 ore de umiditate pe frunze. În caz de vreme uscată dar cu nopți răcoroase umiditatea din aer favorizează apariția și dezvoltarea făinării.
- Prevenire:
Aplicarea regulată a tratamentului fitosanitar.
Tratament recomandat:
- stropirea cu substanțe absorbabile precum și cu cele de contact, sau cu combinații ale acestora (de ex. dimetomorf + cupru, fluopicolid +propanocarb etc.) la un interval de 4-5 zile, în caz de vreme uscată 7-8 zile.
- Rezistența plantei poate fi întărită prin utilizarea Kendal (0,3%) și Kendal TE (0,5-0,7%). Pentru creșterea eficienței se va utilize Control DMP (0,5%).
Pătarea unghiulară a castraveților
Apariția infecției este favorizată de umiditatea ridicată. Boala cauzează probleme în special pe terenurile joase, umede. Răspândirea infecției este realizată prin pătrunderea bacteriei în rănile deschise ale plantei provocate de ploaie, grindină sau ca urmare a copilitului. Pe partea superioară a frunzelor apar pete rotunde, iar pe partea inferioară a frunzei se observă picături vâscoase.
- Prevenire:
păstrarea și îmbunătățirea stării plantei. Copilitul să se realizeze de preferință când vremea este uscată. - Tratament recomandat:
Stropirea de 1-2 ori/săptămână cu substanțe de contact ( cu conținut de clorură de cupru, sulfat de cupru) împreună cu Control DMP (0,5%). Prin utilizarea regulată a Kendal (0,3%) rezistența interioară a plantei poate fi crescută considerabil. Utilizarea Kendal TE (0,5-0,7%) care conține 23% clorură de cupru asigură plantei pe lângă creșterea rezistenței anterioare și un ajutor exterior.